Wetenschappers tegen mythes: waar de G-spot zit en waarom een orgasme niet het belangrijkste is voor een vrouw (18+)

Wetenschappers tegen mythes: waar de G-spot zit en waarom een orgasme niet het belangrijkste is voor een vrouw (18+)

Geen orgasme betekent geen seks: deze mannelijke regel geldt niet voor vrouwen, zegt Tatiana Semashko, seksuologe en psychotherapeute van de hoogste categorie, universitair hoofddocent aan de afdeling psychologie van de staatsuniversiteit van Perm. Volgens de specialiste is de behoefte aan een vrouwelijk orgasme gewoon een veelbesproken onderwerp in de massacultuur. In werkelijkheid is het belang ervan verschillend voor de verschillende seksen. Zo zijn vrouwelijke seksualiteit en orgasme in het algemeen zeer psychologisch.

Mythe #1. Een vrouw moet een orgasme hebben tijdens de seks…

– Met betrekking tot het vrouwelijk orgasme komen mannen vaker naar mij toe – zij vinden dat hun partner “echt nodig” heeft om seksuele bevrediging te krijgen, en dus spannen zij zich daarvoor in. Blijkbaar is het vrouwelijk orgasme een nieuw teken van mannelijkheid geworden. Nog maar 100 jaar geleden deed niemand er moeite voor, maar nu probeert iedereen het juist. Als gevolg daarvan krijgen veel vrouwen een seksuele neurose omdat ze “moet klaarkomen”. Ze begint de hele tijd met die gedachte in haar hoofd, en daarna geniet ze helemaal niet meer van seks. Je moet onthouden dat de seksualiteit van vrouwen niet alleen draait om orgasmes. Alles is belangrijk voor ons: aanrakingen, zachte woorden en, tenslotte, de wetenschap dat we de man van wie we houden plezier hebben gegeven.

Mythe #2. Een vrouw doet er veel langer over om een orgasme te bereiken dan een man.

– Als de geliefden bijvoorbeeld een lang voorspel hebben gehad en de vrouw goed “opgewarmd” is, kan zij gemakkelijk een orgasme bereiken met bijvoorbeeld clitorale stimulatie. Daarnaast hangt veel af van de seksuele constitutie. Maar het belangrijkste is hier om niet te overdrijven. Sommige partners beginnen te actief te worden. Tip voor mannen: begin niet alle erogene zones tegelijk te stimuleren. Om zich over te geven moet de vrouw zich veilig voelen. Daarom gaan als eerste de woorden, niet de handen. Niet voor niets zeggen ze dat “een vrouw liefheeft met haar oren”. Je hebt complimenten en zachte zinnen nodig. Dan, als ze voelt dat ze de enige is, komt het aanraken.

Mythe #3. Het vrouwelijk orgasme is niet door de natuur bedoeld. Het is een ‘prestatie’ van de evolutie

– Nog niet zo lang geleden dacht men dat vrouwen alleen seks moesten hebben om zich voort te planten. De wetenschap van de “seksuologie” in het begin van de twintigste eeuw bestudeerde seksueel gedrag van mannen. Maar dat veranderde allemaal nadat de rol van de vrouw in de samenleving begon te veranderen. Nu weten we het al: de natuur heeft de vrouw een nog groter geschenk gegeven dan haar partner. Namelijk de mogelijkheid tot meervoudig genot. Dit is allemaal erfelijk voor de beproevingen die haar voor – tijdens de negen maanden – en na de bevalling te wachten staan. Daarom heeft de natuur het zo geregeld dat een vrouw zoveel mogelijk genot kan krijgen – ook van het feit dat een vrouw met een man “speelt”, zijn aandacht trekt, hem verleidt. Het is gewoon dat niet veel mensen daar eerder over nagedacht hebben.

Mythe #4. Verliefdheid beïnvloedt de intensiteit van het vrouwelijk orgasme.

– De toestand van verliefdheid heeft een gunstig effect op de vrouwelijke psyche. Een vrouw wordt meer opgewonden, het is makkelijker voor haar om te ontspannen. Hoewel het varieert. Als het om seks gaat, is het veel gemakkelijker voor haar om zich in deze toestand “te geven” – dat wil zeggen, er niet alleen mee in te stemmen, maar het ook zelf te willen. De vrouw is ervan overtuigd dat ze veilig is, ze heeft geen “blokkades”.

Mythe nr. 5. Als een vrouw geen orgasme krijgt, is het de schuld van de man.

– In de regel, als een vrouw masturbeert, gaat het altijd goed. Wil een man het ook goed doen, dan moeten er geen psychologische blokkades zijn. Dus zeggen “het ligt niet aan jou, het ligt aan mij” werkt hier meer dan ooit. Een vrouw kan moe worden, ze kan afgeleid worden door constante gedachten, zorgen en beslommeringen – over kinderen, werk. Terwijl de geest van een man vooral gericht is op zijn partner, kan de aandacht van een vrouw verspreid zijn over verschillende dingen tegelijk.

Mythe nr. 6. Een vrouw die bevallen is heeft een helderder orgasme dan een kinderloze vrouw.

– Dat zou ik niet zeggen. Het lichaam wordt weer normaal na de bevalling – er zijn nu veel machines die je helpen je vaginale spieren op orde te krijgen. Er is een populair gezegde – “je bevalt, dan krijg je voldoening van seks”. Dit heeft, op zijn zachtst gezegd, weinig met de werkelijkheid te maken. Veel mensen hebben problemen met hun seksualiteit na de bevalling.

Mythe #7. Alleen de G-spot kan het sterkste orgasme geven.

– De G-spot is een erogene zone bij vrouwen die door de media wordt genoemd. Natuurlijk is het bestaan ervan geen mythe. In de wetenschap wordt het de “trigger zone” genoemd. Hij bevindt zich op de binnenwand van de vagina, waar de meeste neuroreceptoren geconcentreerd zijn. Daarom gelooft men dat stimulatie ervan fantastische extase veroorzaakt. Sommigen voeren zelfs speciale operaties uit om het gevoeliger te maken. Maar je kunt niet zeggen dat stimulatie van dit deel van de vagina bij alle vrouwen een orgasme veroorzaakt. In 80% van de gevallen zijn de clitoris en de grote schaamlippen verantwoordelijk voor het orgasme. Bovendien zijn er zoveel erogene zones in het lichaam van een vrouw – bijvoorbeeld in het baarmoederhalsgebied. Alles is zeer individueel, dus onze mannen moeten niet verwoed zoeken naar dit specifieke punt.

Mythe #8. Anale seks geeft een vrouw geen orgasme

– Vraag je partner eerst of ze wel klaar is voor deze wending. Als mensen mij vragen of het goed is om op deze manier seks te hebben, is mijn antwoord: “Dat is zo. Maar het hoeft niet.” Daar is deze opening immers niet voor bedoeld. Dus je hoeft geen penetratie te doen – zachte stimulatie is genoeg. Exotische elementen in seks moeten met mate zijn – zoals specerijen bij voedsel. Je gaat niet de hele tijd hete pepers eten. Anale seks heeft veel risico’s, van fysiologische (scheurtjes in het rectum, aambeien) tot psychologische – het kan leiden tot afwijzing van je partner.

Mythe nr. 9. Als een vrouw lange tijd geen orgasme krijgt, wordt ze hysterisch.

“Hysterie” hangt niet af van het orgasme, het is een kenmerk van iemands psychologisch profiel. Maar prikkelbaarheid door spanning in persoonlijke relaties, ook seksuele, kan dat wel zijn. Vrouwelijke seksualiteit is puur psychologisch. Een vrouw zal zich waarschijnlijk niet ergeren aan een gebrek aan orgasme – ze zal zichzelf masturberen als het moet – maar aan de afwezigheid van een man in haar leven.

Mythe #10. Een vrouw laat het “hechtingshormoon” los na een orgasme.

Het hechtingshormoon bestaat en heet oxytocine. Het is bijzonder krachtig in de moeder tijdens de borstvoeding. Het wordt meestal aangeduid als “het hormoon van empathie, tederheid, alles verterende liefde”. Maar alles is niet zo categorisch, menselijke emoties zijn het gevolg van de interactie van een groot aantal hormonen en neurotransmitters. De biochemie van de liefde wordt nog bestudeerd. Het orgasme conditioneert tot op zekere hoogte de gehechtheid van een vrouw aan de man met wie zij zich openstelt. Maar het is niet het orgasme dat een vrouw in grotere mate aan een man “bindt”, maar zijn betrouwbaarheid, psychologisch en fysiek comfort bij hem.