Een van de populairste mythen dwingt mannen de rol van eeuwige seksmachines te spelen. In feite, legt Stephanie Buehler, PhD en seksuologe uit, is dit niet waar. En waarom zou dat zo zijn?
Mannen zijn geen robots, maar levende mannen die moe, gestrest, verdrietig en afgeleid zijn door gevoelens van liefde. Bovendien hebben velen, naarmate ze ouder worden, behoefte aan directe stimulatie van de penis voor en tijdens de seks. En daar is niets verkeerds of vernederend aan.
Seks gaat niet over jullie individueel, het gaat over gedeeld plezier. Vraag je man wat hij lekker vindt en aarzel niet om het initiatief te nemen. Het genderstereotype dat de man de initiatiefnemer van seks moet zijn, moet je uit je hoofd zetten. Als je de leiding wilt hebben, wees haar dan.
Mythe twee: Seks zonder orgasme telt niet
Weer gemist, zegt Moushumi Gose, consultant seksuologe, auteur van boeken en praktiserend therapeut. Seks is veel meer en ingewikkelder dan alleen penetratie die eindigt in een orgasme.
Zoenen, knuffelen, zachtjes strelen zijn ook allemaal seks. Net als dirty talk, het lezen of bekijken van erotiek, wederzijdse masturbatie, rollenspellen en fantasieverhalen. Hoe breder het idee van seks, hoe groter het plezier en de voldoening.
Beperk jezelf niet en denk niet dat de seks niet heeft plaatsgevonden als het niet tot een orgasme kwam.
Mythe drie: je moet perfect zijn om seks te hebben
Je kunt glossy’s en porno bedanken voor deze mythe. Ze geven miljoenen vrouwen het idee dat ze moeten voldoen aan een soort standaard. Zoals het idee dat alleen perfecte vrouwen die opgewonden raken door er alleen maar naar te kijken, seks kunnen hebben. Diane Wylie, MD, seksuologe en specialist in familierelaties, is ervan overtuigd: mannen merken de fysieke gebreken van hun partner niet op. Ze genieten gewoon van het proces en van het feit dat er een naakte vrouw naast hen in bed ligt.
Als een vrouw van haar lichaam houdt, zal een man er ook van houden. Het is belangrijk deze liefde voor je eigen uniciteit te leren cultiveren. Waardeer jezelf en maak je geen zorgen over de grootte van je borsten of het aantal plooien op je buik.
Mythe vier: vreemdgaan gaat om seksuele frustratie
Gracie Landes, praktiserend seksuologe en gezinsbegeleidster, heeft door de jaren heen gezien dat vreemdgaan een impliciete oorzaak heeft.
Veel mensen gaan vreemd omdat ze geen gevoel hebben in hun huwelijk of gewoon de mogelijkheid hebben om dat te doen. Het is mogelijk om seksueel tevreden te zijn met één partner en toch aandacht te besteden aan anderen.
Sommige mensen houden van risico, anderen van verveling, en voor anderen kan valsspelen in het algemeen een leuk spel zijn.
Er zijn ook de impulsieve mensen die een supermarktmandje met eten vullen terwijl er thuis een volle koelkast staat. Ja, vreemdgaan wijst vaak op verborgen problemen, maar die liggen niet altijd op het gebied van seks.
Mythe vijf: Vaginaal orgasme is gemakkelijk
Veel mensen geloven nog steeds dat je niet hoeft te proberen voor een vaginaal orgasme – het komt vanzelf. Lisa Pez, arts en seksuologe, is zeer bekend met deze mythe.
De waarheid is dat de meeste vrouwen extra clitorale stimulatie nodig hebben om een vaginaal orgasme te krijgen. Maar al te vaak hebben stellen problemen omdat ze de aard van het vrouwelijk orgasme verkeerd begrijpen. Feit is dat klassieke penetratie misschien niet genoeg is voor een orgasme.
Mythe zes: Als het de eerste keer niet werkt, is de relatie gedoemd te mislukken
Keeley Rankin, seksuologe en therapeute, heeft maar al te vaak koppels relaties zien voorspellen op basis van hun eerste seks. En die is trouwens zelden goed. Vaker wel dan niet, is het “zo-zo” of gewoon goed. Gemiddelde “eerste” seks is geen indicator voor de harmonie van een stel.
Seksuele chemie ontwikkelt zich geleidelijk, het kan mettertijd intensiever worden. Het is als fietsen – niet veel mensen stappen op en rijden meteen. Het begrijpen van de behoeften van je partner en zelfs van jezelf komt geleidelijk. Bovendien gaat de eerste seks vaak gepaard met nervositeit – het is stressvol voor beiden.
Mythe zeven: geen natuurlijke smering, geen echte opwinding
Opwinding is een ingewikkeld proces. Gebrek aan natuurlijke smering is geen indicatie van onvoldoende opwinding. Het is heel goed mogelijk dat de fysiologische reactie op opwinding vertraagd is, of omgekeerd: er kan smering optreden zonder echte opwinding.
In sommige gevallen is glijmiddel een echte vriend en helper. Daarmee kun je verlegenheid overwinnen, dichter bij elkaar komen en je op onverwachte manieren blootgeven.
Mythe acht: libidoverschillen doden relaties
Paren met een langdurig gelijkblijvend libido zijn zeer zeldzaam. Situaties zijn verschillend, en het is veel belangrijker dan een perfecte libidosetting om te kunnen praten over stemmingen en verlangens.
Relaties en seks zijn nog steeds een werk in uitvoering waarbij beide partners betrokken zijn. Met een competente en open benadering kan elk huwelijk dat uit elkaar dreigt te vallen door een gebrek aan seks als gevolg van niet op elkaar afgestemde libido’s worden gered. Onthoud gewoon dit.